Een leven lang lachen!
Gebitsslijtage
Gebitsslijtage is verlies van tandweefsel door andere oorzaken dan cariës (gaatjes). Slijtage van het gebit komt bijna bij iedereen voor en is vaak met het toenemen van de leeftijd waarneembaar.
Tanden en kiezen van een tiener zien er daarom ook anders uit dan bij bijvoorbeeld iemand van 70 jaar.
Gebitsslijtage: een toenemende volksziekte
Soms verloopt de slijtage anders of veel sneller dan gewoonlijk. De schade kan ernstig zijn, vooral bij jonge mensen. Deze heftige vorm van slijtage van het gebit is in onze westerse wereld een groeiend probleem.
Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van een meer dan normale slijtage van het gebit.
Oorzaken en behandeling
Oorzaken gebitsslijtage
Je gebit kan slijten door verschillende oorzaken:
De belangrijkste factoren zijn
- zure voeding, zoals Red Bull en cola (erosie)
- tandenknarsen of het kauwen op voorwerpen (attritie)
- te hard poetsen met een schurende tandpasta (abrasie)
Het verlies van je tandweefsel is onomkeerbaar: wat weg is, is weg. Daarom kan dit proces nadelige gevolgen hebben voor je gebit.
- Je kunt minder goed kauwen
- Je tanden kunnen erg gevoelig worden
- Je gebit ziet er niet mooi meer uit
Behandeling van gebitsslijtage
De behandeling van gebitsslijtage begint bij een uitgebreid onderzoek. Dit begint met vragen over de oorzaken of je pijn of ongemakken hebt, of bijvoorbeeld minder goed kunt kauwen. De tandarts bekijkt je gebit, maakt gebitsmodellen, kleurenfoto’s en röntgenfoto’s om de staat van je gebit goed vast te leggen.
De tandarts legt de mate van slijtage vast en bepaalt de oorzaak van de gebitsslijtage. Op basis hiervan wordt een behandelplan voorgesteld.
1. Preventie
Is de slijtage nog niet heel ernstig, dan is de behandeling erop gericht verdere slijtage te voorkomen. Je tandarts geeft informatie over de oorzaken van je gebitsslijtage en het risico voor de toekomst.
Knars je met je tanden? Dan kan je tandarts een knarsbitje voor je maken.
2. Behandeling met composiet of porselein
De tandarts kan je versleten tanden en kiezen herstellen met restauratiemateriaal dat direct in de mond wordt aangebracht. Dit is een behandeling met witte vullingen van composiet. Ook kunnen we het weefselverlies herstellen met bijvoorbeeld kronen of facings.
Heb je nog vragen?
Dan mag je altijd contact met ons opnemen. Graag zelfs.
We wensen je heel veel succes met je herstel!