skip to Main Content

Een leven lang lachen!

Inschrijven

Angst voor de tandarts

Regelmatig maken patiënten zich zorgen over tandartsbezoek. De belangrijkste oorzaak is angst voor pijn. Angst kan ook ontstaan door eerdere ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Er bestaan nogal wat verschillende angsten. Waar de angst ook vandaan komt, het is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Bij sommigen gaat het zover dat zij jarenlang niet bij de tandarts komen, met alle gevolgen voor het gebit van dien.

Door onze ervaring hebben wij meestal bij de eerste handdruk of oogcontact al in de gaten hoe iemand zich voelt. Eenmaal in de ontvangstruimte voor een eerste controle maken wij het onderwerp angst voor de tandarts dan ook gelijk bespreekbaar. Het kan maar gezegd zijn, toch?

Ben je angstig? Meld dat gerust en geef het aan bij de balie of de tandarts. Een groot gedeelte van de patiënten heeft in meer of mindere mate angstgevoelens.

We maken dan duidelijk dat wij er samen voor gaan zorgen dat jouw angst steeds minder wordt. Door onze kalmerende woorden, afspraken over pauzering van de behandeling, de tijd die wij voor de patiënt nemen, aandacht van onze lieve tandartsassistente, duidelijke informatie voor- en na behandelingen en natuurlijk de zorg voor een pijnvrije ervaring proberen wij het je zo prettig mogelijk te maken.

Het is belangrijk te realiseren dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren erg zijn verbeterd. De mogelijke horror verhalen uit je jeugd zijn allang verleden tijd. En tegenwoordig kan alles vrijwel pijnloos.

Stap voor stap bouwen we zo aan een nieuwe, positieve ervaring en meer vertrouwen. Daarbij helpt het dat je steeds weer door dezelfde tandarts en preventie assistente geholpen wordt. Met onze werkwijze, moderne technologie en up-to-date kennis lossen wij zo al heel veel negatieve gevoelens samen met jou op.

Tips om om te gaan met tandartsangst.

De praktijk leert dat de ene tandarts beter met angstige patiënten kan omgaan dan de andere. Een tandarts kies je gelukkig zelf. Maar wat kun je als patiënt er zelf aan doen om je angst voor de tandarts te verminderen? Hierbij 6 tips van je tandarts.

1. Weet wat je kunt verwachten bij de tandarts

Heeft jouw tandarts je nog niet met informatie voorbereid op je behandeling? Vraag dan zelf hoe lang de behandeling gaat duren en wat zij precies gaat doen. Duidelijke informatie vooraf werkt over het algemeen rustgevend. Een tandarts kan je bijvoorbeeld helpen door je te laten meekijken met de röntgenfoto’s. Ook kunnen we je bij de behandeling betrekken. Bijvoorbeeld door je de speekselzuiger te laten vasthouden of in een spiegeltje naar het probleem of het resultaat te laten kijken.

2. Zorg voor controle over de situatie

Het is fijn om met de tandarts vooraf een afspraak te maken om bij een signaal van jou met behandelen te stoppen. Dat je bijvoorbeeld je hand opsteekt zodra je je onrustig of niet lekker voelt worden of pijn hebt. Je krijgt met zo’n afspraak meer controle op de situatie.

3. Haal rustig en bewust adem

Rustig ademen helpt in elke situatie waarin je wat meer stress ervaart. Je kunt dit thuis oefenen. Trek iets comfortabels aan en ga lekker liggen. Leg je handen op je buik en adem rustig en bewust in en uit. Voel hoe je buik regelmatig op en neer beweegt. Adem zo veel mogelijk door je neus in en uit. Je gebruikt drie seconden om in te ademen en zes seconden voor het uitademen. Dit vergt enige oefening, maar dit helpt als je in de behandelstoel zit om rustig te ademen en tegen de angst voor de tandarts.

4. Zorg voor afleiding

Neem bijvoorbeeld muziek mee waarmee je kunt wegdromen of een stressbal om in te knijpen. Luister naar je lievelingsmuziek en probeer er van te genieten. Deze afleidingstechniek helpt je zelfs bij een langdurige wortelkanaalbehandeling bij je tandarts. Natuurlijk kun je dit beter als je het vooraf enkele keren oefent.

5. Onderbreek je standaard gedachten over de tandarts

Als je bang bent, dan denk je anders dan normaal. Je valt op zulke momenten vaak terug in gedachten, zoals: Ik ben nu eenmaal een bangerik! Zo’n gedachte brengt je emotioneel uit balans en dat helpt niet. De bedoeling is dat je een onredelijke gedachte die je van streek maakt omzet in een redelijk alternatief, zoals: “Ik zit hier in de tandartsstoel omdat ik mijn gebit gezond wil houden en klachten wil voorkomen.” Ook gedachten of uitspraken waarbij je jezelf positief bevestigt helpen goed. Zeg regelmatig tegen jezelf: “Ik kan deze situatie aan.”

Besef dat het niet de situatie is die het je moeilijk maakt, maar de manier waarop jij over die situatie of omstandigheden denkt.

Wat kun je nog meer doen bij angst voor de tandarts?

Als je je tandartsbezoek langer uitstelt, gaat je gebit steeds verder achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven geen goed. Er komt een moment dat je er iets aan moet laten doen. Maar waar moet je dan beginnen?

Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het einde van je ellende en het begin van het opknappen van je gebit.

Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Welke tandarts staat bekend als aardig? Wie neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vind je vast een aardige tandarts bij je in de omgeving.

Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt. Niets om je druk over te maken.

Back To Top