skip to Main Content

Een leven lang lachen!

Inschrijven

Tandvleesontsteking

Veel problemen in je mond kunnen ontstaan door de tandplak tussen je tanden en kiezen. Tandplak is het witgele kleverige laagje op je tanden, en bestaat voornamelijk uit bacteriën.

Hoe langer tandplak blijft zitten, hoe schadelijker het wordt. Soms blijft het zo lang zitten dat het verkalkt tot tandsteen. Dit veroorzaakt tandvleesontsteking en gaatjes.

Preventieve mondzorg

Heb je je ooit afgevraagd hoe gezond jouw tandvlees eigenlijk is?

Ontstoken tandvlees ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Dit heet gingivitis.

Gingivitis heeft iets gunstigs, en iets minder gunstigs. Eerst het goede nieuws. Je voelt er namelijk vaak nog niets van. Dan het slechte nieuws. Juist omdat je er vaak niets van voelt, is het lastig om te weten of je tandvlees ontstoken is. En een tandvleesontsteking kan zich verder uitbreiden tot de verdere steunweefsels rondom je tanden en kiezen, zoals het kaakbot. Dat heet parodontitis.

Parodontitis is erg ongezond. Zo is er een vergrote kans op allerlei medische aandoeningen zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. En als er niets aan de ontsteking wordt gedaan, dan breidt de parodontitis zich uit. Uiteindelijk kan je kaakbot onherstelbaar worden afgebroken. In het ergste geval kun je hierdoor tanden en kiezen verliezen.

Adviezen voor een goede mondhygiëne

Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. Maar de basis blijft wat je thuis zelf iedere dag doet om je mond gezond en schoon te houden.

Poets tweemaal per dag minimaal twee minuten zorgvuldig je tanden om tandplak en voedingsresten te verwijderen.

Kies een tandenborstel met zachte haren. Vooral als je zelf ook al hard poetst, kan een harde tandenborstel het tandvlees beschadigen.

Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride maakt je tandglazuur sterker en minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken.

Een tandenborstel alleen kan niet alle plak tussen je tanden verwijderen. Daarom is het gebruik van stokers of ragers ook nodig.

Heb je hier een vraag over? Wij leggen het je graag uit, en geven je dan meteen de goede maat mee.

Achter op je tong kan tongbeslag aanwezig zijn. Tongbeslag bestaat uit bacteriën en voedselresten. Dat kan een slechte adem veroorzaken. Het zit nog niet in onze Nederlandse cultuur, maar een tongschraper is echt een aanrader.

Heb je iets zuurs gegeten / gedronken? Wacht dan een uur met het poetsen van je tanden. Tandglazuur wordt tijdelijk iets zachter door zure dingen. Als je je tanden een uurtje rust geeft, zijn ze weer helemaal in shape om gepoetst te kunnen worden.

Naar de mondhygiënist of de preventie-assistent

Naast deze tips om zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne, draagt een bezoek aan de mondhygiënist of de preventie-assistent ook bij aan een gezonde mond.
De tandarts onderzoekt je gebit en stelt diagnoses. De mondhygiënist en de preventie-assistent houden zich bezig met het gezond krijgen en houden van je mond. Zij reinigen je gebit grondig en richten zich op het voorkomen en behandelen van tandvleesontstekingen.

Back To Top